Tartit - Trancemuziek uit Timboektoe + documentaire

After fleeing Mali, the members of Tartit (‘Reunion’) met again in Mauritania. Because of the equilibrium between male and female that exists within Tamashek culture, their rhythms and melodies are in perfect balance.

TARTIT
TRANCEMUZIEK UIT TIMBOEKTOE + voorafgaand documentaire
Zaterdag 13 februari 2010 / 21:00 / Documentaire 19:30 / foyer open 19:00 / € 16 / kortingspas € 13,60 / RASA-pas of U-pas € 9,60

Oorspronkelijk komen de leden van de formatie Tartit uit de omgeving van Timboektoe, Mali. Na noodgedwongen omzwervingen troffen ze elkaar in een vluchtelingenkamp voor Tamashek in Mauretanië. Onder de naam Tartit, wat ‘hereniging’ betekent, startten de vijf vrouwen en vier mannen er hun eigen groep die gestaag de wereldpodia zou gaan veroveren. De ritmische basis voor hun hypnose opwekkende muziek wordt gelegd door de vrouwen die hun cyclische ritmes spelen op traditionele tindi-trommels, aangevuld met handgeklap. De gesluierde mannen voegen melodische lijnen toe op n’goni en elektrische gitaar. Beide partijen wisselen elkaar af in onvermoeibare solo en groepszang. Deze evenwichtige taakverdeling tussen man en vrouw is kenmerkend voor de Tamashek en resulteert in uitgebalanceerde en bezwerende muziek.

Documentaire
Voorafgaand aan de voorstelling zal om 19:30 in de Studio de documentaire ‘Footsteps in Africa: A Nomadic Journey’ ( 67 min) worden vertoond. Een roadtrip documentaire rond de Kel Tamashek die ervoor kiezen om in afzondering te leven in contact met de ritmes van de natuur.